• Kostas Katsoulas blog
  • School ICT teacher

Socialize

May 16, 2019

Ανθρώπινη Μετανάστευση: η κοινή μας μοίρα

Από την εξάπλωση του προϊστορικού ανθρώπου στη γη ως τις μέρες μας...

Διδακτική παρέμβαση για την Ευέλικτη Ζώνη/ διαθεματικότητα από το ειδικό στο γενικό, ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν ότι η ανθρώπινη μετανάστευση - διασπορά είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας σε όλη την ιστορία της. Τονίζεται ιδιαίτερα το θαλασσινό στοιχείο επειδή μας είναι οικείο. Βλέποντας τους εκ των υστέρων δημοσιευμένους σε ΦΕΚ θεματικούς φακέλους του νέου Π.Σ. Ιστορίας "Από νοικοκυραίοι... πρόσφυγες - Άνθρωποι και πόλεμος στον 20ο αιώνα, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων - Φεύγω με πίκρα στα ξένα: Μετανάστευση από και προς την Ελλάδα", βλ. ΦΕΚ 5222/21.11.2018, τ.Β', σελ. 62230, διαπίστωσα πόσο επιστημονικά και παιδαγωγικά επίκαιρο είναι οι μαθητές να ασχοληθούν με τα παραπάνω θέματα.
Ειδικό: Ελληνικός αποικισμός, σύγχρονη ελληνική διασπορά, εβραϊκή διασπορά και ολοκαύτωμα, σύγχρονη μετανάστευση (Αφρική, Μέση Ανατολή).
Γενικό: Η εξάπλωση του ανθρώπου σε όλη τη γη από τα προϊστορικά χρόνια.

Στο μάθημα Τ.Π.Ε. οι μαθητές δημιουργούν το παραπάνω Powerpoint πανομοιότυπα (12 slides) εμπλουτίζοντάς το πχ με μεταβάσεις. Ο εκπαιδευτικός έχει αποθηκεύσει εκ των προτέρων τις εικόνες στους Η/Υ. Στην τελευταία διαφάνεια οι μαθητές απαντούν στις ερωτήσεις. Στο μάθημα Ευέλικτης Ζώνης υπάρχει χρόνος ώστε να παρουσιαστεί αναλυτικά το περιεχόμενο. Στις ηλικίες αυτές δεν θεωρώ ότι ενδιαφέρει να τονίσουμε τη διαφορά των όρων μετανάστευση και διασπορά. Τις παρουσιάζουμε εναλλάξ ως συνώνυμες. Download παρουσίαση ppt και εικόνες.

 

Εγγραφείτε στο ιστολόγιό μου μέσω Email :

0 comments:

© 2014 Kostas Katsoulas blog. Designed by Bloggertheme9
Powered by Blogger.
back to top